Vyhledej
Královédvorsko > Vzdělávání > střední školy

20. expedice gymnaziálního Klubu NATURA – Švýcarsko 2019

Redakce / 18.08.2019, Dvůr Králové nad Labem, gymnazium.kralovedvorsko.cz
Klub NATURA působí na Gymnáziu Dvůr Králové nad Labem již od roku 1992 a do jeho činnosti spadají též přírodovědné zahraniční expedice. Ta letošní, konaná za podpory města Dvůr Králové nad Labem a Královéhradeckého kraje, začala ve středu 31. 7. 2019.

FOTOGALERIE - 20. expedice gymnaziálního Klubu NATURA – Švýcarsko 2019

Po nočním přejezdu jsme ráno dosáhli Švýcarska. Ještě za šera jsme vystoupili u Bodamského jezera a šli se podívat na plovoucí jeviště, jehož zajímavé kulisy jsou v této sezóně připravené pro operu Rigoletto. 
Pak jsme popojeli k Rýnským vodopádům a dojeli na loďkách do jejich těsné blízkosti. Poslední zastávka toho dne byla velice sladká – navštívili jsme čokoládovnu, kde jsme mohli ochutnávat různé bonbony nebo si máčet sušené ovoce v různých druzích roztavené čokolády. 
A pak už šplhal náš autobus do vysokohorské vesničky Visperterminen, kde jsme byli ubytováni. Každý den jsme vyráželi na zajímavou exkurzi. Ze Zermattu jsme vyjeli zubačkou za slunečného počasí na vrchol Gornergratu, který se tyčí naproti Matterhornu. Pak jsme sjeli jednu stanici a šli úboční stezkou mezi nádhernou alpinskou květenou k ledovci. Navštívili jsme i krásné jezero v horách nad naší vesnicí, část cesty nám usnadnila dvoumístná lanovka. 
Další exkurze směřovala do Sionu, hlavního města „našeho“ kantonu Walis, který se pyšní dvěma hrady, ze kterých byl nádherný výhled. Součástí programu byla i ochutnávka sýrů v sýrárně Walker, kde jsme také mnoho sýrů nakoupili. Z centra sportů v Mörel jsme vyjeli velkou gondolovou lanovkou a většina výpravy šla dále pěšky na vyhlídku na nejdelší evropský ledovec – Aletschský. V oblasti největších termálních pramenů Alp v Leukerbad jsme prošli po visutých chodnících nad divokou soutěskou řeky Dala a na vrcholu kopce jsme opékali vuřty.
Poslední exkurzní den nám sice trochu pršelo, ale přesto jsme stoupali po úbočí hory na městem Visp až k 700 let starému aquaduktu, který je stále funkční. A pak už zbývalo jen prověřit znalosti mladších účastníků v poznávání rostlin a živočichů. Celý týden měli k dispozici výstavku těchto přírodnin a potěšilo nás, že se opravdu poctivě výstavce věnovali, jak potvrdily výsledky soutěže. 
Na zpáteční cestě jsme učinili zastávku u velkého lanového mostu, vystoupili na vysokohorském průsmyku Grimselpass, kde jsme si mohli zblízka prohlédnout kolonii svišťů, a cestu jsme zakončili v jediné soukromé zemi světa, v „miniknížectví“ lichtenštejnském, pod knížecím zámkem ve Vaduzu. 
Po nočním tranzitu jsme dosáhli v pátek 9. 8. kolem osmé hodiny ranní Dvora Králové nad Labem.

Skončila expedice Švýcarsko 2019, ať žije expedice Itálie 2020!

RNDr. Jana Dobroruková
Foto: Lucie Fléglová

Další články Gymnázium Dvůr Králové

Související články
Talent centrum na gymnáziu ve Dvoře Králové nad Labem
Vaše komentáře

Přečteno 2062x