Vyhledej
Královédvorsko > Sport > ZIMNÍ PŘÍLOHA

V Dubenci připravili hasiči kluziště

Redakce / 18.01.2021, Dubenec
V Dubenci, obci vzdálené od Dvora Králové 10 km, mají akční dobrovolné hasiče. Každý rok vymýšlejí, jak zařídit, aby i bez zimního stadionu mohli v obci bruslit.
Letos přišli dubenečtí hasiči s novinkou: využili nově vzniklou vodní plochu - protipovodňovou nádrž, která je aktuálně maximálně půl metru hluboká a která se nachází kousek za jejich hasičskou stanicí: na místě zvaném "na pastvinách". 
Vodní plochu hasiči vyčistili a srovnali zhruba 6000 litry vody tak, aby by led bez hrbolů. Na vyčištění od stále padajícího sněhu používají zametací kartáč, který se jim podařilo získat zdarma v rámci státem nabízených vyřazených zařízení a věcí (viz video).

   

Aktuální mrazivé počasí jejich nápadu přeje a na dubeneckém kluzišti se tak již dá bruslit. Na ledové ploše ve tvaru kapky se sice nevejde celé hokejové družstvo, ale možnost zabruslit si určitě využije nejen řada dětí. 
V předchozích letech se zde bruslilo na nedalekém rybníku, který má však letos velký přítok vody a navíc zde letos potřebuje klid místní zvěř. Hasiči proto zkoušeli i zalednění asfaltové plochy, které však mělo krátké trvání kvůli černé barvě podkladu.  
V následujících dnech se má oteplit a hasiči upozorňují, že ačkoliv je kluziště umístěné na stráni, kde se zima drží déle, je vstup na vodní plochu na vlastní nebezpečí. 

Další kluziště v regionu se zatím připravují. Ve Velichovkách již začali stříkat vodu na tamní travnatou plochu, zem je vše málo promrzlá. "Ke vzniku ledu potřebujeme 5-6 dnů mrazů. Bohužel v předpovědi je hlášena tento týden obleva," informoval o situaci Jiří Lebedínský, starosta obce Velichovky. Tento areál by se měl v následujících letech změnit na zrekonstruované multifunkční hřiště, na které je již hotová studie. Bude tak sloužit maximálně a s odpovídajícím zázemím v létě i v zimě. 

Další možností jsou zamrzlé rybníky, tloušťka ledu však dle odborníků stále ještě není dostačující a navíc je led pokryt poměrně velkou vrstvou sněhu.

Zimní stadiony (nejbližší ve Dvoře Králové a Jaroměři) jsou stále zavřené v souvislosti s aktuální vládními opatřeními a lidé jsou odkázáni na ryze venkovní aktivity. 

Okolo Dubence si lidé prošlapali bězkařské stopy vedoucí až do Litíče a Zaloňova. Strojově upravené jsou jen stopy kolem Zálesí a Malého Libotova. Další tipy na běžkování v regionu najdete v tomto článku nebo fcb skupině Běžky v Podkrkonoší. 

Kateřina Sekyrková
Zdroj: fcb Hasiči Dubenec, mikroregion Hustířanka


Související články
Běžkařské stopy v regionu - Dvůr Králové, Zvičina, Hostinné, Nová Paka, Trutnov, Vrchlabí, Jilemnice
Vaše komentáře

Přečteno 1631x
 
Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
28.03.2024 13:00 - 28.03.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
28.03.2024 15:45 - 28.03.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi