Vyhledej
Královédvorsko > Sport

Ve Dvoře Králové se po mnoha letech začalo v létě učit plavání

Redakce / 14.07.2020
Jako rodiče sportujících dvojčat nás štvalo, že ve Dvoře Králové není možné děti v létě přihlásit na plavecký kurz nebo naučit děti pořádně a bezpečně jezdit na kole! A tak jsme si řekli, že když to nechce dělat nikdo jiný, uděláme to sami. Začalo to pravidelným úterním cyklokroužkem a soukromými hodinami plavání pro děti naše a našich kamarádů. A vyvrcholilo to letošním příměstským táborem. A protože se tento nápad osvědčil, budeme určitě pokračovat.
K realizaci příměstského tábora nám pomohla dotace od Ministerstva práce a sociálních věcí, kterou nám zprostředkovala MAS Královédvorsko. Díky této dotaci a trpělivému vyplňování všech papírových formalit jedné z členek Spolku pro Dvorek jsme si mohli dovolit oslovit ty nejlepší trenéry, od kterých jsme se učili i my sami. V rámci Spolku pro Dvorek se však o prádzninách v rámci této dotace nepořádají jen sportovní, ale i jiné tábory - viz zabavdite.cz.

Trenéři a pomocníci

Na cyklotréninky jsme získali bývalou reprezentantku v běžeckém lyžování Martinu Chrástkovou, cyklistického trenéra a učitele Petra Karajanise, na plavání Kamilku a Kačku Holubovy, které mají zkušenosti i všechny potřebné akreditace pro výuku plavání. Obrovskou posilou týmu byli také dobrovolníci: cyklista Dalibor Kvasnička, Dan Jarolímek, Filip Holan a v kuchyni moc pomáhala Bára Tichá. Městský park byl naší základnou, kde se děti učily základy cyklistiky a překonávaly jednoduché překážky, které nám pomohli vyrobit rodiče dětí. Z překážek byly děti nadšené a tak zkusíme zajistit, aby tam několik jednoduchých překážek mohlo být celoročně. Držte nám palce.

Proviant

Rozhodli jsme se podpořit místní podnikatele. A to se ukázalo nejen jako dobře míněný dobrý skutek, ale ve výsledku jsme ušetřili čas strávený nákupy v supermarketech a finančně jsme rozhodně dráž než v síti supermarketů nenakupovali. Moc tak tuto spolupráci s místními podnikateli doporučujeme dalším pořadatelům podobných táborů. Skvělé pečivo (staročeský chléb, mrkvánky a luxusní borůvkový koláč) bylo z pekárny Roland v Kohoutově (skvělý tip na cyklovýlet!), mléčné výrobky z potravin paní Šnytrové (roh Havlíčkovi a J. Hory u náměstí TGM), ovoce a zeleninu nám čerstvé dovážel pan Havrda (Havlíčkova ulice). Sportovní potřeby a hračky jsme objednali u paní Rozsívalové, která má obchod na náměstí TGM. Obědy v jídelně ZŠ Schulzovy sady si pochvalovali i dospělí :-).

Plavání

Nejtěžší na celém táboře byla logistika spojená s plaváním. Voda v bazénech Tyršova koupaliště bohužel není vůbec vyhřívaná, a tak jsme zde děti plavaly pouze první den (úterý), kdy byla voda ještě vyhřátá z předchozích tropických dnů. Další den, kdy pršelo a byla zima, jsme zajistili dětem plavání v krytém bazénu v Hořicích, ve čtvrtek již se počasí umodřilo a část dětí si dojela sama na kole a část objednaným mikrobusem do Jaroměře, kde je voda trvale vyhřívána na 24 stupňů. Až v pátek bylo skutečně letní počasí a děti řádily v areálu dvorského koupaliště. Ovšem voda se nestihla od rána ohřát na více než 21°C a plavecký výcvik tak zvládly jen ti nejodolnější.

Plavecké kurzy/hodinyPo úspěchu tábora zvažujeme pořádání letních plaveckých kurzů pro veřejnost. A to v dopoledních i odpoledních hodinách a pro menší skupinky. Pokud byste chtěli své děti nebo i sebe zdokonalit v plavání, napište nám na mail: spolekprodvorek@gmail.com. Podle zájmu zvážíme, zda vůbec a jak kurzy uspořádat. Trenérkou by opět mohla být zkušená Kačka Holubová. 

Pomoc sponzorů

Protože příměstských táborů bylo plánováno v našem městě poměrně hodně, trochu jsme se báli, abychom kapacitu vůbec naplnili. Brzy se však ukázalo, že obavy nebyly na místě: turnus jsme zcela naplnili, a rozhodli se tak otevřít ještě jednu skupinu pro ty, kteří neměli šanci splnit dotační podmínky. Tento turnus bychom neotevřeli za takovou cenu bez přispění sponzorů - místních firem AvatechAllmo-profil a Moto Hora. Cyklolahve, které zajistily dětem pravidelný pitný režim na kole i mimo něj, pro všechny sportovce dodala firma Kupkolo. Moc děkujeme! 

Špičkové závodnice

Jsme nesmírně pyšní, že se pro náš tábor (mimo dotace) rozhodly i mladé závodnice, které patří ve svých kategoriích mezi absolutní špičku Královéhradeckého kraje. Reprezentantky Loko Trutnov Anička a Míša Kráčmarovy a také Barborka a Elenka Famfulíkovy, které závodí za Bakako Nová Paka. Účast těch nejlepších motivovala k vysokému nasazení i zábavě všechny malé i větší Dvoráky. Někteří dokonce vyjeli až na vrchol Zvičiny. 

Ukončení tábora

V pátek v 16 hod jsme vyhlásili výsledky táborových závodů v areálu Tyršova koupaliště: všechny děti si odnesly alespoň jednu cenu, unikátní diplom a také se mohou pochlubit průkazkou sportovce se záznamy výkonů a nových dovedností. Víme, že hodně dětí v tomto týdnu únavou brzy usínalo, ale snad se jim to líbilo a příští rok se opět nechají zlákat na trochu té sportovní dřiny smíchané se spoustou sportovní radosti :-)

Honza Holan a Katka Sekyrková

 
Vaše komentáře

Přečteno 88x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
28.03.2024 13:00 - 28.03.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
28.03.2024 15:45 - 28.03.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi