Vyhledej
Královédvorsko > Sport > cyklistika

V regionu si mohou nadšenci projet 3 pumptracky

Sportovní trend ve městech: výstavba pumptracků

Redakce / 30.07.2019, Aktualizováno , KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
Snad šlo o náhodu, shodu okolností či štěstí, ale hned ve 3 městech - v Hostinném, Trutnově a Nemojově - byl v roce 2018 otevřen nový pumptrack. Malí i velcí cyklisté tak mají kde trénovat své dovednosti a různě staré cyklistické generace mají možnost se potkávat na jednom místě. Podívejte se, jak se od sebe liší.

FOTOGALERIE - Pumptracky v Hostinném, Nemojově a Trutnově

PumptrackPumptrack je typ dráhy pro cyklisty, kdy cyklista místo šlapání pumpuje - pohybuje kolem nahoru dolů. Pumptrack je příležitostí, jak nacvičit rovnováhu, ovládání kola i dětských odrážedel. Je vhodný pro všechny věkové kategorie a úrovně dovednosti, druhy a velikosti kol. Neméně cenné je u pumptracku vznik nových komunit sportovců, které se navzájem respektují. Pumptrack je v případě venkovního pojetí sezónní záležitost, existují však i zastřešené dráhy.
Pumptracky mají asflatovou, dřevěnou, ale i pouze zemitou podobu nebo jejich kombinaci.

Asfaltový pumptrack v Hostinném u cyklostezky

Opuštěné místo u vlakového nádraží v Hostinném se změnilo na pumptrack během letošního léta. Název vypovídá o jeho funkci - Skill centrum Hostinné. Pumptrack vznikl navršením a zhutněním certifikovaného stavebního materiálu a nanesením finálního asfaltového povrchu. Ostatní stavba skoků a trailu je realizována pouze ze zeminy. Původně se ve výzvě přepodládala cena zmíněných prací na 950.000 Kč (bez DPH). Soutěž nakonec vyhrála firmy Dirts park za 1.414.368 Kč (bez DPH).


Exkluzivní multifunkční skate park s pumptrackem v Trutnově

Asfaltový pumptrack těsně sousedí s novým multifunkčním betonovým skateparkem, který nahradil ten starý, rozpadající se, u Úpy. Vzniklo tak moderní zázemí s řadou atraktivních překážek, kde si v areálu najde své místo koloběžkař, inlinista i cyklista. 
Samotný pumptrack postavila, stejně jako v Hostinném, firma Dirts park, a to za 1.065.618,00 Kč bez DPH. Skatepark potom vyrostl díky firmě Mystic constructions za 5.231 tisíc. Kč bez DPH. Celý areál se řadí dle názorů uživatelů k jednomu z nejlepších v republice.

Slavnostní otevření proběhlo 3. září 2018 během akce, kde se na úpském nábřeží prezentovaly veřejnosti sportovní oddíly z Trutnova. 



Zemitý pumptrack v Nemojově 

Vznik pumptracku v Nemojově měl trochu jiné pozadí než v Hostinném a Trutnově. Jak nám prozradil starosta obce David Pěnička, při budování kanalizace v roce 2015 a 2016 jim zbyla spousta hlíny, která v projektu nebyla nijak zohledněná. Nevěděli, kam s ní. Vznikl projekt na malý amfiteátr s obloukovým hledištěm o třech řadách sedadel. Spolu se zasazenými stromy by to byl výrazný bod v obci. „Postupem času se mi přestal návrh líbit, protože bychom jej neuměli dostatečně využít. Byl to začarovaný kruh - s "bordelem za úřadem" jsme si stále nevěděli rady a začínala to být ostuda obce,” vzpomíná starosta. 
Na jaře se David Pěnička shodou náhod seznámil s pumptracky ve Vrchlabí a v Lázních Bělohrad. Poté, co je osobně zhlédl, věděl, že pumptrack je to pravé. „Začal jsem si zjišťovat, jaká legislativa je potřeba. Hlína nebyl problém, v rozporu s územním plánem to taky nebylo. Svolal jsem zastupitele a shodou okolností jedna paní zastupitelka přišla s fotkami pumptracku. Bylo to jasné!” popisuje nedávné rozhodnutí David Pěnička. V obci byl v tu dobu bagr kvůli jiné práci, tak zůstal o trochu déle. Pozemek zarovnal a obecní brigádníci a 3 zaměstnanci v čele s Ladislavem Malým při chvílích času udělali s obecním traktorem postupně kupy a začali tvarovat dráhu ježděním tak, aby vyhovovala.
„Nejdříve jsem chtěl pumptrack konzultovat s profesionály. Bohužel ani přes sliby se mi nikdo neozval. Nyní již vím, že jsme nikoho nepotřebovali. Vytížení dráhy daleko předčilo naše očekávání a jsem rád, že energie lidí nepřišla vniveč. Všechny k nám zveme, než napadne sníh!” zakončuje příběh o nemojovském pumptracku David Pěnička.
Pumpovat energii zde mohou děti nejen na trati, ale také na trampolíně, která je součástí dětského hřiště v těsném sousedství pumptracku.


Kateřina Sekyrková

Související články
Jak jsme hledali Slučí kameny
Pump park Lázně Bělohrad
Expozice historie cyklistiky v Žirči se otevírá v sobotu 10. června. Připomene 200 let od vynálezu kola
Cyklistika na Královédvorsku - tréninky dětí, výběr lokality pro stavbu trati na závody Středečního poháru
Krajské dotace na rozvoj cyklotras míří i letos na Královédvorsko
SILVER CUP - Ve Dvoře Králové se schyluje k unikátnímu cyklisticko-pivnímu klání
Vaše komentáře

Přečteno 5442x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
28.03.2024 13:00 - 28.03.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
28.03.2024 15:45 - 28.03.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi