Vyhledej
Královédvorsko > Služby občanům > Politika

V pondělí budou krajští zastupitelé podruhé hlasovat o neslučitelnosti funkcí Kláry Dostálové.

Redakce / 21.04.2017, KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
O svolání mimořádného zastupitelstva, které by projednalo vyslovení zániku mandátu z důvodu neslučitelnosti funkcí Ing. Kláry Dostálové, požádal hejtmana Jiřího Štěpána ministr vnitra Milan Chovanec. Zastupitelé už jednou o neslučitelnosti funkcí zastupitelky Kláry Dostálové hlasovali 27. března 2017. Výsledkem bylo nepřijetí návrhu na zánik jejího mandátu. Mandát však podle výkladu ministerstva vnitra zaniká také okamžikem, kdy to vysloví ministr vnitra.

Služební versus volební zákon

Ministerstvo vnitra trvá na svém stanovisku, že funkce náměstkyně ministryně, kterou Klára Dostálová (za hnutí ANO 2011) zastává na Ministerstvu pro místní rozvoj, je s funkcí krajské zastupitelky neslučitelná. Odvolává se přitom na zákon o volbách do zastupitelstev krajů, podle kterého je funkce člena zastupitelstva kraje neslučitelná s funkcí vykonávanou na ministerstvu, jiném ústředním orgánu státní správy nebo na orgánu státní správy s celostátní působností, obsazovanou volbou, jmenováním nebo ustanovováním.

Zatím nikdo však nedokázal, zda má větší váhu volební nebo služební zákon. Na nejasný výklad a rozpor volebního a služebního zákona bylo upozorněno již na březnovém jednání zastupitelstva. Královéhradecký kraj si v tomto sporu vzal za úkol vyvinout zákonodárnou iniciativu. Ta by měla navrhovat jednoznačné řešení doposud nezodpovězených sporných otázek, především pak váhu mezi volebním a služebním zákonem.

Dopis se žádostí pana ministra o svolání mimořádného zastupitelstva obdržel Jiří Štěpán 20. dubna 2017. Mimořádné jednání by mělo být svoláno nejpozději do 30 dnů od doručení této žádosti. Hejtamn Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán se rozhodl využít nadcházejícího jednání zastupitelů a zařadit bod již na pondělní jednání.

V krajských podzimních volbách získalo nejvíce mandátů v krajském zastupitelstvu získalo hnutí ANO 2011, následované ČSSD, ODS, Koalicí pro Královéhradecký kraj, KSČM, STAROSTY A VÝCHODOČECHY, TOP 09, Koalicí Svoboda a přímá demokracie SPD a SPO a SNK a koalicí Pirátů, Strany zelených + Změny pro Královéhradecký kraj. 

Vzhledem k podpisu koaliční smlouvy bez hnutí ANO však nezískalo toto hnutí křeslo hejtmana, ani místo v radě.

Kateřina Sekyrková

Zdroj: Královéhradecký kraj

Související články
Rozhovor se starostou Dvora Králové Janem Jarolímem - novým krajským zastupitelem
Ředitelka ZŠ Podharť a bývalá starostka města paní Edita Vaňková se stala krajskou zastupitelkou
Klára Dostálová dnes rezignovala na svůj mandát krajské zastupitelky
Vaše komentáře
odvolatkrajánek, 21.04.2017 10:29, Reagovat
Tak nám tu paní Dostálová ukazuje, že jí jde hlavně o sebe. Zkrátka volební zákon říká, že jsou funkce neslučitelné, tak to žádný jiný nezmění. To je selský rozum! Soud to jistě potvrdí. Neslučitelná už byla její kampaň, kdy jako náměstkyně na ministerstvu si za veřejné prostředky v pracovní době jezdila po kraji služebním autem s řidičem a dělala si kampaň. Takto si ANO asi představuje tu správnou čistou politiku.

Přečteno 1046x
 
18.10.2022 - Ustavující zastupitelstvo bylo ve Dvoře Králové posunuto ze čtvrtka 20. října na pondělí 24. října 2022 od 16 hodin v Hankově domě.
11.10.2022 - Ve středu 12. října odpoledne bude probíhat údržba telefonní ústředny ve dvorské nemocnici. Může se tedy stát, že se tam v tuto dobu nebudete moc dovolat.
29.08.2022 - Na konci srpna navštívil Safari park letos již půl milióntý návštěvník.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
29.03.2024 18:30 - 29.03.2024 21:30
Taneční večer s živou hudbou - Revival