Vyhledej
Královédvorsko > Služby občanům > Politika

Prosincové zastupitelstvo schválilo novou radní i ředitele městské policie

Redakce / 8.12.2017, Dvůr Králové nad Labem
Poměrně klidné zastupitelstvo, které se od původního programu odchýlilo dvěma zrušenými body, zažilo ve čtvrtek město Dvůr Králové. Jako největší problém se ukázal být nedostatek zájemců na post ředitele městské policie a neochota nahradit předsedu kontrolního výboru ze strany opozice i koalice z důvodů časové vytíženosti zastupitelů.

Hned na začátku zasedání byla oznámena změna v programu - byly zrušeny 2 body: týkající se navýšení základního kapitálu Měvaku a finanční podpory Pivních slavností, kdy organizátor žádal město o finanční podporu ve výši 160 tis. Kč. U Měvaku bylo stažení bodu z programu vysvětleno hledáním řešení, jak obecně ošetřit majetek městské společnosti nad určitou hodnotu, aby jeho správa spadala pod ZM a nejen vedení města (tedy aby se rozšířil počet lidí, kteří budou kontrolovat majetek Měvaku, ale i např. městských lesů apod.).

Nový člen Rady města

Veronika Tomková byla v dalším bodě hlasy všech přítomných zastupitelů zvolena novou radní - nahrazuje Libora Senetu, který zůstává zastupitelem. O důvodech jeho rezignace na post radního jsme psali zde.

Nefunkční kontrolní výbor

Hned v jednom z prvních bodů programu, týkajícího se plnění usnesení předešlých zastupitelstev, si pan Bém jako člen kontrolního výboru posteskl nad těžkopádností tohoto výboru, kdy jeho řádnému fungování brání sám předseda - pan Kiriakovský (nebyl znovu přítomen na ZM). Po krátké diskusi bylo navrženo odvolání pana Kiriakovského. Ovšem nenašel se jeho nástupce - žádný člen výboru o tento post nestál. Libor Seneta navrhl, aby se rozhodnutí o novém předsedovi kontrolního výboru nechalo až na konec zasedání, aby měli zastupitelé časový prostor se rozhodnout - je možné zvolit jako nového předsedu jakéhokoliv člena zastupitelstva. Naznačoval, že není rozumné mít nefunkční kontrolní výbor a rozhodnout o jeho další činnosti až na březnovém ZM, když na podzim jsou volby. Bohužel ani na konci zasedání se nenašel nikdo, kdo by funkci po panu Kiriakovském převzal. Jak sám pan Bém uvedl, bude těžké voličům vysvětlovat nefunkčnost něčeho, za co berou měsíční peníze (odhlasované v dalším bodě programu). 

Odměny zastupitelům, členům výborů a komisí

V následujícím bodě programu si zastupitelé odhlasovali nejen své odměny za členství a funkce v komisích a výborech ZM či RM. Právě za předsednictví výboru dostává zastupitel měsíční částku 1.000 Kč.

Další navržené odměny pro neuvolněné zastupitele a členy rady města:
1. neuvolněný člen zastupitelstva města - měsíční odměna ve výši 700 Kč 
2. člen rady města - měsíční odměna ve výši 2.000 Kč 
3. předseda výboru nebo komise - měsíční odměna 1.000 Kč 
4. člen výboru nebo komise - měsíční odměna 900 Kč 
Pro členy a předsedy výborů, kteří nejsou zastupiteli, je odměna za každé zasedání výboru 100 Kč, předseda 150 Kč (např. osadní výbory).

Městská policie

Na začátku srpna bylo vyhlášeno výběrové řízení na pozici ředitel/ředitelka Městské policie Dvůr Králové nad Labem (dále jen MP DKnL). Byla podána pouze jedna přihláška, výběrová komise doporučila výběrové řízení zrušit a vypsat nové. V druhém kole vyběrového řízení byly podány dvě přihlášky a byl doporučen uchazeč Jan Štípek. Na základě této skutečnosti podal Jan Štípek rezignaci na funkci zastupitele pověřeného řízením MP KDnL s účinností k 30.11.2017. Od data 01.12.2017 tak přebírá řízení MP DKnL dle § 3 odst. 1 zákona č. 553/1991 Sb., o obecní policii, starosta města. Od termínu 01.12.2017 bude Jan Štípek převeden na pracovní pracovní pozici strážník MP DKnL a od 09.12.2017 začne vykonávat pozici určený strážník - ředitel MP DKnL. K tomu je však nutné mít odpovídající vzdělání, které si pan Štípek dokončil v den zasedání ZM. Přesto tento bod nebyl schválen. Pan Kubica ještě před hlasováním vysvětlil svůj negativní postoj: „Po obecních volbách nový zastupitel navrhne odvolání bývalého ředitele MP, vypíše nové výběrové řízení, sepíše sám podmínky řízení, sám se do něj přihlásí a vyhraje ho". 
Pro usnesení hlasovalo 8 zastupitelů, 1 byl proti, 7 se zdrželo. 
Tento bod byl však znovu otevřen po krátké přestávce, kdy vyšlo najevo, že MP DKnL by byla od nového roku bez určeného strážníka pověřeného řízením. ZM schválilo tuto funkci panu Chmelíkovi jen dočasně - do konce roku 2017.
Bylo navrženo, aby se tento bod hlasoval znovu, ale ne jako balík, ale bod po bodu. Nově byly nakonec bez problémů schváleny všechny bodu týkající se MP DKnL poměrem 11 (pro) x 0 (proti) x 6 zdrželi se). Opozice v tu dobu byla oslabená dřívějším odchodem pana Kratěny ze zasedání a nepřítomností pana Kiriakovského a Rapáče. 

Petice

Další body se týkaly 2 petic (Ne omezování provozní doby restaurací a Za zrušení výstavby strojírenského závodu ve Zboží) a průběh diskuse měl překvapivě velice klidný ráz.  Vystupující - iniciáoři petice nebo jejich zastánci - pěli chválu na způsob jednání města i zástupců Karsitu. Předkladatel petice týkající se Karsitu Jaromír Šafka vysvětlil důvod petice -  nepřijatelné zatížení dopravní infrastrukturou. Sám uznal, že na základě této petice došlo k jednání na Měú a chválil si korektní jednání, kdy došlo k nastavení správné linie. Když se bude dodržovat, tak budou prý spokojeny obě strany. Do diskuse se zapojil i pan Bartoš a Jiránek. Pan Bartoš uznal, že díky výstavbě Karsitu ve Zboží se zřejmě Lužánky dočkají po 50 letech kanalizace a třeba i plynovodu. Pan Jiránek se zajímal o jistý údaj uvedený v petici - míry karcinogenního prvku v ovzduší ve Dvoře Králové a okolí, který ho znepokojil a zeptal se tak vedení, jestli si tento údaj z petice ověřovali. Pan Šafka mu slíbil, že mu pošle zdroj těchto dat. 

Dotace na novou ČOV

Vedení města již na předchozích zastupitelstvech projevilo zájem o výstavbu nové ČOV a tedy využití jedné z posledních šancí získat na její výstavbu dotace. Dle důvodové zprávy obdrželo město Dvůr Králové nad Labem v roce 2014 (rok voleb do ZM) na základě žádosti o dotaci na novou ČOV registrační list a rozhodnutí o poskytnutí podpory na spolufinancování projektu. Nicméně podmínkou obdržení dotace město muselo předložit poskytovateli vyhodnocenou veřejnou zakázku a uzavřenou smlouvu o dílo se zhotovitelem a stavbu zrealizovat nejpozději do 30.11.2015. Vzhledem k tomu, že VZ byla zadavatelem zrušena a již nebyl čas vyhlásit novou, nebyly tyto podmínky splněny a město dotaci neobdrželo. 

V současné době je opět možnost - a zřejmě poslední - žádat o dotaci na výstavbu nové ČOV v rámci stejného operačního programu. Tato výzva byla vyhlášena Ministerstvem životního prostředí dne 14.09.2017 s termínem podání žádostí o dotaci do 18.01.2018 do 20:00 hodin. Maximální výše podpory činí 85 % způsobilých výdajů po odečtení příjmu projektu. Maximální částka na jeden projekt činí 50 mil. EUR. Finance lze čerpat na výstavbu, modernizaci a intenzifikaci čistíren odpadních vod. 

Pracovníci odboru RISM tak připravují ve spolupráci se společností PROVOD žádost o dotaci na výstavbu nové ČOV. Vzhledem k tomu, že v tomto programovém období 2014 - 2020 jsou v rámci OPŽP odlišné podmínky od předchozího období a i vzhledem k tomu, že PD byla zpracována v letech 2013 - 2014, bylo třeba provést její aktualizaci včetně aktualizace výkazu výměr, a to dle stávajících podmínek OPŽP. Stavební povolení na výstavbu nové ČOV jsou stále platná, resp. odbor RISM průběžně zajišťuje jejich prodlužování. 

Nově není uznatelným nákladem rekonstrukce kanalizace, nicméně taktéž v souladu s usnesením rady města č. R/432/2017 - 101. RM ze dne 11.07.2017 je nově řešena kanalizační shybka pod řekou Labe a také nový příjezd do areálu plánované ČOV, a to přes nový most. Nový příjezd a most není v tuto chvíli součástí žádosti. 

Dle slov zástupce firmy Provod - pana Plichty - se změnila výše dotace na 63,75 %, ovšem je zde další možnost financování např. z kraje. Do žádosti navýší firma investiční náklady na 140 mil. Kč vzhledem k vývoji stavebnictví v dalších letech. Jak již bylo napsáno výše - rekonstrukce kanalizací si musí Měvak udělat z vlastních zdrojů. 

Schválení dalších dotačních programů

Dalším dotačním bodem byly možnosti dotací z programu MŠMT na výměnu chladící technologie na zimním stadionu. Vlastní dofinancování je 40%, stavební práce jsou vyčísleny přibližně na 35 mil. Kč vč. daně. Ideálně by ze stejného programu proběhla v roce 2018 obnova povrchu ve sportovní hale ve Strži a v roce 2019 práce na zimním stadionu. 

Další velkou připravovanou dotační akcí je rekonstrukce budovy A ZŠ Schulzovy sady - vznik odborných učeben v půdním prostoru školy, oprava střechy a zaručení bezbariérovosti (šachta na nové schodiště s výtahem). Začátek stavebních prací se plánuje na únor-březen roku 2018 a jejich dokončení zhruba po roce. Nyní se čeká na připomínky a posouzení veřejné zakázky od CRR (Centrum pro regionální rozvoj ČR). Žáci by během stavebních prací využívali prostory budovy bývalé ZŠ Komenského.

Neméně zajímavé byly příspěvky zastupitelů v závěrečné diskusi, kdy se osobně nahlas svěřovali s tím, koho budou volit a nevolit v nadcházejícíh doplňujících senátních volbách. 

Kateřina Sekyrková

Související články
MUDr. Libor Seneta rezignuje na post člena rady města, zastupitelstvo si zvolí 7. prosince nového
Prosincové zasedání zastupitelstva města Dvůr Králové se koná ve čtvrtek 7. prosince
Veronika Tomková novou členkou rady města místo odstupujícího doktora Senety
Vaše komentáře
Dezinformace2Joska, 8.01.2018 03:36, Reagovat
Dne 14.10.2016 jakýsi "katsek" (zřejmě individuum z redakce) sliboval, že zjistí, kde se stala chyba, jak se nechutně chtěli zbavit pana Hauke a dodnes "ticho po pěšině" a současný pan "ředitel" MP je najednou jak "záchranářem", ředitelem, tak i strážníkem ... jak je možné, že se stane strážníkem bez výběrového řízení a to se najednou "vytvořilo" nové volné místo strážníka? Dám jeden návrh, zrušte tu negramotnou MP a zvyšte radši počet příslušníků PČR ve Dvoře Králové n.L., ti mají aspoň adekvátní vzdělání a jednání ...
Re: Dezinformace2, 8.01.2018 07:45, Reagovat
Pane Josko, zřejmě je na čase, abyste vzal svoji občanskou hrdost a právo, došel na zastupitelstvo a své návrhy a dotazy tam vznesl a předložil. Zároveň samozřejmě můžete oficiálně poslat panu starostovi dotaz, na který vám musí do 14 dnů odpovědět. Je to jednoduché a my se těšíme na Vámi získané informace!
Re: Re: Dezinformace2Joska, 14.01.2018 07:19, Reagovat
Já nejsem redaktor jako VY !!! a nic jsem lidem nesliboval jako VY !!!, tak tady neplácejte a dělejte svoji práci !!! Já mám dělat práci za Vás? To se děláte legraci? Jestli nejste schopni sehnat pravdivé informace, tak radši běžte doplňovat zboží do Kauflandu, vážená "nestranná" redakce. Už delší dobu sleduji, že jste "nakloněni" straně ANO a TOP09, s tím jděte, víte kam ... To žijeme zase v totalitě a demagogii?
Dezinformacečtenář, 12.12.2017 19:25, Reagovat
Paní Sekyrková, pokud chcete občany informovat, tak to, prosím, dělejte svědomitě a neuvádějte dezinformace, jako v případě odměn za funkci předsedy kontrolního výboru. Doposud pan Kiriakovský za tuto funkci nedostal ani korunu a ani o to nikdy neusiloval. Odměny byly schváleny až pro příští rok a schválili je zastupitelé právě na tomto zastupitelstvu, kde pan Kiriakovský, který byl na akutním zákroku u zubaře (panu starostovi se omluvil), nebyl přítomen.
A stesky pana Béma ohledně nefunkčnosti KV jsou přinejmenším úsměvné. Proč se pan Bém nechopil možnosti, stát se předsedou KV, když je mu bráněno v práci a ví nejlíp, jak by se to mělo dělat ? Jak je vidět, o práci mu asi nejde. Ale kritizovat a radit mu jde dobře, navíc v nepřítomnosti dotčeného, aby se ten nemohl bránit a vyjádřit se
ke kritice .......
Re: Dezinformace, 12.12.2017 21:17, Reagovat
Vážený čtenáři, v zápisu ze ZM jsou uvedeny věci tak, jak se udály. Já jako autor tam nevyjadřuji svůj názor. Přesvědčit se můžete na audiozáznamu ze ZM. Panu Bémovi můžete sdělit svůj názor osobně nebo na jednom ze zasedání ZM - možná i výboru :-) Obhájit práci pana Kiriakovského jako předsedy kontrolního výboru můžete samozřejmě i ve svém článku, který rádi umístíme do naší rubriky Názory.
Re: DezinformaceVolič, 12.12.2017 22:56, Reagovat
Pan Kiriakovsky za svou nepraci odmenu pobiral jako placeny neuvolneny zastupitel. Kontrolni vybor je diky jeho nepraci mrtvy, neschazi se, a jeho úcast na zastupitelstvu je take dost slaba. Co sem si vsiml, tak na poslednich 3 nebyl. Co dodat? Proste zastupitel jak se patri.
Re: Re: Dezinformacenázor, 13.12.2017 20:14, Reagovat
S tímto názorem nesouhlasím. Kdyby se všichni zastupitelé zajímali o věci veřejné a dělali pro město to, co N.Kiriakovský, tak by to tu vypadalo jinak. Docházet na zastupitelstvo ještě neznamená pracovat. Sbírat čárky za účast, tomu se říká "alibi". Naše zastupitelstvo je plné takových "vzorných žáčků", o kterých jinak vůbec neslyšíte a nic za nimi není.
TOPvolič, 8.12.2017 14:12, Reagovat
To už je 3 nový radní za TOPku. Měli by si ujasnit, co vlastně chtějí, takhle to mění skoro jako trenýrky.
ovečkyúčastník, 8.12.2017 13:25, Reagovat
Nejlepší je to stejně být přímo na jednání. To byste se divili, co jste si to zvolili za ovečky bez vlastního názoru. Někdy nad tím zůstává rozum stát a vlastní sebeúcta jde stranou.
Audioredakce, 8.12.2017 12:31, Reagovat
Audizáznam obvykle najdete na stránkách města - zatím tam ale ještě není.
tak snad později: http://www.mudk.cz/cs/mesto/organy-mesta/zastupitelstvo-mesta/audiozaznamy-ze-zasedani-zm.html
Zvukový záznamDvorák, 8.12.2017 12:27, Reagovat
U minulých zastupitelstev tu bývaly odkazy na zvukový záznam, není tu někde k dispozici? Spousta bodů se nezrušila, ale v tomto článku nejsou vůbec zmíněné :-(
Např. otázka rozpočtu, plnění usnesení, nebo cena čištění vody ČOV.

Přečteno 2193x
 
12.04.2024 - od 6. dubna 2024 se změnily ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby (LPS) pro dospělé v nemocnici v Trutnově – o víkendech a svátcích budete moct navštívit LPS od 8 do 18 hod. Dětská pohotovost zůstává o víkendech a svátcích nezměněna od 8 do 20 hod.
04.04.2024 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku Jaroměř - Starkoč - Červený Kostelec ve dnech 12. dubna - 11. května 2024.
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
5.04.2024 - 26.05.2024
výstava: DANCE ALL NIGHT