Vyhledej
Královédvorsko > Služby občanům > Politika

Pět stran v hradeckém kraji má dohodu o koalici, vítězné ANO v koalici není

Redakce / 14.10.2016, KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
Pět stran v Hradci Králové podepsalo dohodu o koalici v Královéhradeckém kraji. Hnutí ANO, které volby v kraji vyhrálo, bude v opozici. Hejtmanem má být lídr ČSSD Jiří Štěpán. Koalice bude disponovat 24 mandáty z 45 a tvoří ji ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09.

"Zahajujeme další novou etapu politiky v Královéhradeckém kraji založenou na slušnosti a férovosti a na základě komunikace, nikoliv na základě nějakého diktátu či příkazů," řekl Štěpán.

Tvůrci podepsanou dohodu nazvali memorandem o spolupráci v záležitostech budoucí správy kraje ve volebním období 2016 až 2020. Dosud kraj vedla koalice ČSSD a KSČM, která měla 23 mandátů.

Nyní budou strany koalice připravovat samotnou koaliční smlouvu. Pracovní skupiny složené ze zástupců stran budou podle Štěpána pracovat na konkrétní dohodě o programových prioritách, které zakotví do koaliční smlouvy. "Tato koalice je vedena velmi slušným dialogem. Nezaznamenali jsme nikde žádné třecí plochy, které by bránily spolupráci a diskusi," řekl Štěpán. 

Strany se dohodly na tom, že v devítičlenné radě kraje obsadí ČSSD místo hejtmana. Jeho prvním náměstkem bude zástupce ODS, druhým náměstkem zástupce Koalice pro Královéhradecký kraj, třetího náměstka budou mít Starostové a Východočeši a čtvrtého TOP 09. Radu dále doplní čtyři radní z ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj a od Starostů a Východočechů.

Konkrétní jména náměstků a radních zástupci stran neoznámili s výjimkou Koalice pro Královéhradecký kraj. Její lídr Vladimír Derner (KDU-ČSL) potvrdil, že v radě by za ně měli zasednou on a Karel Klíma (KDU-ČSL). "Konkrétní personálie teď nejsou na pořadu dne," řekl k obsazování míst v radě stranou ODS její lídr Martin Červíček.

ODS měla podle něj pro vstup do případné koalice s ČSSD podmínku, že bude spolupracovat s "novou důvěryhodnou ČSSD". Podle Červíčka to bylo splněno tím, že do vedení kraje ČSSD vysílá nové lidi. Štěpán na to reagoval prohlášením, že není pravděpodobné, že by v radě nadále pracoval současný radní pro investice Josef Dvořák (ČSSD). ODS také podle Červíčka chtěla rovnocenné postavení, což bylo naplněno navrženým složením rady.

Krajský předseda TOP 09 Aleš Cabicar uvedl, že dohoda splňuje představy TOP 09 o vytvoření koalice s demokratickými a proevropsky orientovanými stranami. "Pestrobarevnost koalice by měla být zárukou věcného a pragmatického řízení kraje bez emocí," uvedl.

Koalice bude chtít nyní jednat i s opozicí. V úvahu například přichází obsazení míst ve vedení výborů zastupitelstva. "Konkrétní obrysy v tuto chvíli sdělit nemohu," řekl k tomu Štěpán.

Ustavující zasedání nového krajského zastupitelstva by mohlo být 7. listopadu 2016.

Zdroj: ČTK, www.kr-kralovehradecky.cz

Související články
Dvůr už to má spočítané, Trutnovsko čeká ještě na poslední výsledky krajských voleb 2016
Rozhovor se starostou Dvora Králové Janem Jarolímem - novým krajským zastupitelem
Ředitelka ZŠ Podharť a bývalá starostka města paní Edita Vaňková se stala krajskou zastupitelkou
Ustavující nové zastupitelstvo kraje by se mohlo konat na začátku listopadu. Seznamte se s novými zastupiteli.
Povolební koalice bez vítězného ANO podepíše smlouvu v Hradci Králové v pondělí
Programové prohlášení nového vedení Královéhradeckého kraje
Vaše komentáře

Přečteno 282x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
29.03.2024 18:30 - 29.03.2024 21:30
Taneční večer s živou hudbou - Revival